Търсене в този блог

сряда, 7 септември 2011 г.

"Суши"Една авторска рецепта за страхотно предястие, което на вид наподобява суши, а в действителност няма нищо общо с традиционното суши. Авторска, защото един ден нещо ми се науми, че суши ми се яде. А на мен, когато ми се науми някаква идея, ме човърка отвътре, докато не я осъществя по някакъв начин. Нямам никакви продукти за суши, нямаме и ресторант, който го предлага в града. Какво друго ми остава, освен да пофантазирам малко. Въртят ми се из главата едни работи, включващи краставици, моркови, риба... Но тъй като не готвя само за себе си и се съобразявам с вкусовете и на останалите, стигнах до следният вариант: вместо корите нори, използвах краставица, вместо сурова риба, използвах консерва риба тон, и вместо традиционния ориз за суши, който се овкусява с оризов оцет, използвах наш си обикновен ориз... Звучи странно, нали? Така е, голямо предизвикателство е да  изменяш традиционните вкусове в тон със своите и да приспособяваш рецептите с наличните продукти. Но пък точно в това е чарът на готвенето. :)
На първо четене със сигурност изглежда странно и сложно. Веднага бързам да ви оспоря. Вярно изисква си малко търпение и старание, но пък резултатът е интересен и много вкусен.
Ето и продуктите:

За 4 рула:
2 големи краставици
1 кафена чаша ориз
1 с.л. оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 морков
1 консерва риба тон
соев сос

Започвам и с обяснението. Първо да спомена за ориза. Всеки път съм го правила с различни видове ориз. Добре ми се получи последният път, когато използвах объл ориз. Първата стъпка е сваряването на ориза. 4 части вода към 1 част ориз. Важно е и в какъв съд ще се вари оризът. За предпочитане е по-широк съд. Когато водата заври, се изсипва 1 ч.л. и след нея се добавя предварително измития в цедка ориз. Вари се 15 минути на средна температура, без капак. След това се изключва котлонът и ако има непоета вода, се захлупва за още малко време. Когато оризът е готов, се добавят оцета и захарта. По този начин един вид се овкусява, тъй като останалите продукти няма да бъдат подправяни с нищо. Така, дотук не е кой знае колко сложна операцията по сваряването. Въпреки че си е майсторство да свариш добре ориза. Но, всички сме варили, колкото и да е, имаме някакъв опит в това. Следват по-сложните действия.
Взимате краставицата, обелвате я с белачка. Предварително си пригответе прозрачно фолио в правоъгълна форма. Или ако не ви се намира под ръка, заменете го с обикновена найлонова торбичка, не от онея с дръжките, а онези прозрачните, със средна големина. Изпъвате я добре на масата, изглаждате гънките. На нея ще редим сушито. Класическият метод за приготвяне на суши е върху специална рогозка, но тъй като това е особен вид, който е с по-нестабилни 'кори', е по-добре да използваме още по-гъвкава рогозка, т.е. фолиото. Продължаваме работата със същата тази удобна белачка. Започвате внимателно да плъзгате белачката по цялата дължина на краставицата, сякаш отново я белите, като се стараете да стават по-широки самите филета. Нареждате ги върху фолиото филие до филе, като гледате леко да се застъпват и да се слепят, за да стане по стабилна 'кората'. Ето така трябва да изглежда:


Гарантирам ви, че след няколко от тези изящни движения с белачката, резултатът няма да закъснее и вероятно ще получите това. Така, до тук добре. Следва да нанесем ориза. Слага се в долната част, като се остави по малко разстояние от ръбовете, за да не се разпръсне ориза, когато завиваме рулото. Подреждате го, добре, в правоъгълна форма, притискайте го добре, колкото по-лепкав се получи, толкова по-добре. Ето как става:


Морковът се нарязва на тънки резенчета. Поставя се по ширината, по средата на ориза, а плътно до него се нареждат и късчетата риба. Ето го и нашият напредък. Сега е специфичната част, която ако от първият път не се получи, не се притеснявайте, пробвайте пак. За мен първото навиване беше успешно. Не е толкова трудно, колкото изглежда, като обяснение.
Започвате да завивате внимателно, като следите да не се разпръска ориза. Пристягате на вътре, и завивате, докато краставицата обвие всичко. Сами ще усетите ритъма и ще видите кое как се получава. В крайна сметка имаме едно добре подредено и стегнато ролце, което изглежда така:


Вижда се, че най-удобно е да се разреже върху дъска, така че внимателно го пренесете от фолиото върху дъската. Режете цилиндърчетата, според това къде започва новото филе от краставицата, така най-добре става. А да, използвайте достатъчно остър нож. Накрая се подреждат с помощта на ножа в подходяща чиния и се сервират със соев сос в отделна купичка. Идеално се получава, когато се потопи в соевия сос, тъй като се доовкусява и се подчертава още повече вкуса на ориза.


Та, това е моето измислено суши. Перфектно е за предястие, когато посрещате специални гости, има с какво да ги изненадате. Вярвайте ми, доста е ефектно и вкусно. А и не отнема толкова много време, стига да свикнете с метода му. Със сигурност може да се обогати с други зеленчуци и риба. Свежа храна, която с голям успех се комбинира с чаша бяло изстудено вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар