Търсене в този блог

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Гъбена Крем Супа

Септември дойде бързо. Имам чувството, че от всички месеци, той идва най-бързо и най-бързо отминава. С него и първите есенни мисли. Наситен едновременно с новите ни очаквания, ново начало, а в същото време и с онази меланхолия за отминалото лято. За едни е месецът на досадното започване на работа и училище,  за други вероятно време за почивка, а за трети възможност да предприемат някакви промени.  Каквото и да се спомене за септември, той винаги ще си остане с  един тръпчив вкус, при който хем не искаме да свърши лятото, хем ни е любопитно какво ни очаква през новия учебен или работен сезон. Точно в това е очарованието на есента, която сякаш донася уюта вкъщи, а заедно с това и нов извор на кулинарни вдъхновения. И в духа на започващата есен, макар и синоптиците да прогнозират, че септември ще бъде август, ще споделя една добре изпитана рецепта, носеща уюта на есента. Гъбена крем супа. За първи път, когато я изпробвах, имах невероятната възможност да използвам едни гъби, които се бяха появили в задния ни двор. Дълго време не смеехме да ги пипнем, макар и да изглеждаха ядливи. Но баща ми,  като разбирач на горските гъби, ни светна, че това са сърнели.А моята първа мисъл беше, че ще стане чудесна крем супа от тях. Така приготвих за първи път крем супа. Използвах непретенциозна рецепта. Потърсих няколко рецепти в интернет, след известно редуциране, постигнах вариант, който според мен е лесен, достъпен и много вкусен. 




По принцип не обичам да следя точните мерки, грамажи и подобни. Винаги готвя на око. Знам, че не е много правилно, но вероятно един ден и това ще се науча да правя. Та какво ви трябва. Трябва ви най-първо известно количество гъби. Каквито обичате, каквито ви се намират. Знам, че може и със сушени гъби. Дори тогава ставала още по-ароматна супата. Но моят вариант е с пресни. Какво означава известно количество гъби. Аз използвах (не знам колко грама) около 10-12 гъби, зависи от размера, разбира се. При мен варираха, имаше доста ситни, имаше и по-едри. Знам, че не помагам много с това обяснение, но от моя скромен опит знам, че дори и в рецептата да е описано точното количество, то иднивидуалния човек винаги го прави според продуктите, които му се намират под ръка, добавя по нещо, или маха... или пък изпълнява стриктно. Но аз не следя точната рецепта, винаги махам по нещо или променям, за това оставам възможност всеки сам да прецени. Ако все пак трябва да обобщя, около 10-12 средно големи гъби са достатъчни. 


10-12 средно големи гъби (по избор)
около 50-70 г масло или половин пакетче от 125 г
една средно голяма глава лук
чаша и половина прясно мляко
половин литър пилешки или гъбен бульон
малко брашно (2-3 супени лъжици)
черен пипер
сол


Взимате една средна тенджера, разтапяте маслото и запържвате лука. Добавяте нарязаните гъби, като се позапържат, прибавяте брашното. Следва млякото и бульонът. Разбърквате добре и оставате да къкри на слаб огън, докато се посгъсти. Не си спомням колко време ми отне, предполагам около 15-20 минути ще са добре. Така, супата е готова. Ако обичате да виждате какво загребвате с лъжицата, оставете супата така. Сервирайте с наситнен магданоз. Обаче аз съм любител на крем супите и веднага прехвърлих моята в каната на робота за да добие онази приятна консистенция на крем супите. Предварително си приготвих крутони, много ги обичаме за всякакви супи. И веднага и се нахвърлих, докато е гореща още. Оттогава много ми е любима. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар