Търсене в този блог

вторник, 7 февруари 2012 г.

Сирники


Напоследък имам увлечение към руската кухня. Може и да е от студа... То не че е от скоро де. Отдавна харесвам аз руската кухня. Ама рядко правя нещо, поради липса на продукти или на време или някакви други причини. Но, когато ми дойде музата, може и рядко да е, получават се добри резултати. Както сутринта, след изпита по финанси, когато трябваше да се спаси положението набързо. Всички мразим, сутрините, когато след като изпием кафето, почва един глад, а вдъхновението не идва и не идва... В такива моменти, рядко ми работи кулинарната мисъл, за нещастие... Но пък, ето, че се случва и да измисля нещо вкусно под напрежение. Та, ето ни ги и сирниките! Страшно бързо забъркани, без много продукти, а стават убийствено вкусни. Единствено ме е яд, че забърках малко смес и се получиха малко а брой, но това е добра причина да се изпробват скоро. 

Ето и продуктите:

300 г извара
200 г сирене
1-2 яйца
150-200 г брашно
сол
захар
олио за пържене

Натрушава се сиренето с вилица, смесва се с изварата. Може и да се сложи и крема сирене. Оригиналната рецепта е с творог, руско сирене, което има аналог в лицето на котидж чийз, а при нас българите, мисля, че изварата би свършила добра работа. Следват яйцата, солта, захарта, брашното. Всичко се обърква добре и се получава гладко меко тесто. Оставих го за малко в хладилника, докато пиехме кафето, не че нещо специално ще се случи. 



Загрява се малко олио или масло. Тестото се разточва на дебелина не по-малка от 1 -1,5 см. Изрязох ги с чаша, за да са в хубава форма, но могат да се оформят и на ръка. Пържим ги до златисто, вадим ги, върху лист готварска хартия, за да се отцедят от мазнината. Сервират се със заквасена сметана, може и със сладко. По желание от ягоди, горски плодове... Тъй като ми се намираше вкусен рачел от смокини, реших да си ги хапна с него. Останах наистина очарована. Мм любима рецепта! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар