Търсене в този блог

събота, 18 октомври 2014 г.

Къпинов крамбъл


След известни пренастройки, отново съм тук на линия. Извинението е може би творческа пауза, липса на вдъхновение или подобни такива...  Важното е, че не съм се отказала и продължавам с кулинарните опити. След като днес претърпях един успешен опит на този лесен десерт, се насъбра в мен нетърпение да напиша как го приготвих. По-късно вечерта приготвих и едно интересно мезе, което ще ви покажа скоро, та не издържах и насъбрах вдъхновение, качих снимките на компютъра най-накрая, ето първата публикация вече е факт.
Идеята ми беше, че отдавна исках да изпека нещо сладко. От известно време се намираха едни къпини в хладилника, може би последните за сезона. Тъй като изглеждат узрели, но всъщност са доста кисели, някак си не намерихме достатъчно лакомство, за да ги изядем. Вече взех да се тревожа, че ще ги изтървем, когато реших все пак да потърся някоя рецепта за десерт с къпини. Вече съм изпробвала Къпинов чийзкейк и исках нещо друго да бъде. Таа, попаднах на доста лесна рецепта от форума на БГ Мама - къпинов крамбъл! Какво представлява този десерт? Предполагам  хората, които обичат повече да похапват, отколкото да готвят, биха се затруднили, може би, с тази неизвестна дума.



Накратко крамбълът представлява хрупкав  и сочен десерт, в основата на който, се намират плодове. Плодовете могат да бъдат вашите любими плодове, да речем. Известни са крамбъл с ябълки, сини сливи, къпини, ягоди, малини, праскови, смокини, круши и т.н. Хубавото е, че се приготвя изключително лесно, но става толкова ароматен и сочен, че със сигурност се нарежда в списъка със задължителни лесни десерти. Смея да кажа, че тази рецепта е точно като за мен, понеже имам някакви наблюдения, че кексовете и сладкишите малко не ми вървят, но точно този, няма просто къде да се сгреши...Това ми дава солидна основа да помисля какви други варианти мога да изпробвам. Харесва ми, че всеки път може да се правят нови неща и да експериментирам колкото искам, докато не попадна на перфектната рецепта. :-)
 Ето и как го направих.

За 3-4 порции:

около 200 г къпини
1 ябълка
1 яйце
100 мл прясно мляко
2 с.л. захар

За щрейзела (хрупкавата коричка):

 ~30 г брашно
 ~25 г масло
  щипка сол
  щипка канела

Разбира се, малко измених оригиналната рецепта. Първо, защото нямах достатъчно къпини, но пък за това имам много ябълки. Второ, кокосовият вкус изцяло го елиминирах, въпреки че обожавам кокос. Вместо това добавих канела за аромат, тъй като подхожда на ябълката. 

Аз приготвих крамбъла в малка тавичка с диаметър около 20 см. Намазах тавичката с маслото. Можете да използвате някакви формички също. Подредих плодовете на дъното. Като ябълката обелих и нарязах на ситни кубчета. Яйцето се разбива добре със захарта, прибавя се млякото и се смесват. Заливате плодовете с тази смес. Щрейзела или "хрупкавата част" се приготвя като смесите брашното с маслото и солта и с ръце образувате трохи. Поръсвате с трохите върху останалите продукти. Накрая аз завърших с щипка канела.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 мин. 


 Поднесен със следобедното кафе или по друг повод, този лесен десерт определено ще ви стане любим. Получава се един невероятен микс на съставки, в който се преплитат сочните плодове и хрупкавата ароматна коричка. Това изобилие на вкусове няма как да ви остави безразлични. :-)


2 коментара: