Търсене в този блог

неделя, 16 август 2015 г.

Предизвикателство през август - ден шестнайсти

За днешната вечеря мога да ви разкажа повече история, отколкото как се приготвя и каква е рецептата.
Обичам да си я приготвям, защото ми носи приятни спомени.

Не знам точно как се казва, но е някаква вариация на Рамен, чийто произход също не е много ясен. Но едно е ясно - типично азиатско ястие. Обикновено представлява нудълс, в зеленчуков, рибен или друг месен бульон, включва топинги като свинско месо, варени яйца, зелен лук, сушени водорасли, мисо.





Нека ви разкажа и историята зад това ястие и от къде го научих.

Знам го от една моя приятелка, която е от Тайван. С нея пътувахме миналата година, февруари месец, до Швеция и Дания. Беше страхотно пътешествие и един от хубавите спомени, които няма как да забравя.
Едната вечер, в уютния шведски хостел, решихме да си сготвим нещо. Нещо просто, не изискващо кой знае какво. Взехме от магазина печено пиле на грил, две пакетчета Рамен и 4 яйца. Аз си взех и любимия ми шведски сайдер, разбира се.
Всичко, което направихме беше да загреем в малка тенджерка вода, да сварим нудълсите и малко преди да са готови да им чукнем яйцата, за да се забулят вътре. Получава се много вкусно и топло ястие. Тъкмо като за студена февруарска вечер в Швеция, приготвено от тайванка и българка. Заедно с печеното пиле и сайдера.... Не мога да ви опиша какво пиршество беше и колко вкусно и лакомо ядохме. Дали е било от въздуха, от студа, от умората от пътя, не знам, но винаги ще помня тази вечер. И този Рамен. :-)



2 коментара:

  1. А аз трябва да опитам, защото никога не съм се докосвала до тази азиатска вкусотия. Но сигурно има и някакви подправки?
    Изглежда чудесно купичката ти, Пете. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено добавям бульонът, който е в пакетчето Рамен и там има необходимите подправки. Малко азиатски джънк фууд.
      Иначе допълнително добавям малко соев сос, зехтин, лют пипер, но това е моят вкус. Днес сложих и малко сушени зеленчуци - моркови, целина, лук.
      Радвам се, че ти е предизвикало интереса.
      А иначе, щях да отговарям на въпроса ти и все забравях, тъкмо сега ще го направя. Миналата година бях на обмен в Германия за една година и ми хареса градчето, в което живеех и хората наоколо, а това лято работя на същото място. :)

      Изтриване